|
Diety - přehled
|
Současný zánět žaludku a tenkého střeva Gastroenteritis |
|
Nejčastější příčinou jsou infekce bakteriální a virové, ale původcem může být i vlastní potrava - těžko stravitelná strava, nezvyklá úprava, koření, nevhodné nápoje apod. Příčinou může být i individuální intolerance některých druhů potravin. |
|
Gastroenteritis acuta se projevuje tlakem v epigastru, odporem k jídlu, říháním, nauzeou, zvracením, kolikovitými bolestmi, nadýmáním, průjmem (jednorázová nebo opakovaná defekace řídké stolice bez patologické příměsi). Tento stav trvá většinou krátce - několik hodin až 2-3 dny. |
|
Dieta: První 1-2 dny úplná výluka potravy, jen čaj po lžičkách, případně menší množství sucharů. Při častém průjmu je nutno doplňovat tekutiny. Nejlepším nápojem je silný černý čaj. Množství podle velikosti ztrát. Má-li nemocný žízeň a oschlý, okoralý jazyk, je nutno množství tekutiny vždy zvýšit. Zvrací-li nemocný, je nutno podávat slané tekutiny. |
|
Po dvou dnech podáváme tzv. hlenové polévky (z rýže, ovesných vloček, krupice). Podat je možno i slabý bujón bez tuku, nemastné kaše bez mléka (rýžová, bramborová, ovesná) a s trochou zavařeniny. Postupně může nemocný dostat vařené nebo dušené libové maso (kuře, telecí, hovězí), jako přílohu brambory, těstoviny nebo rýže, čerstvé máslo v malém množství. Přechod na normální stravu při obvyklém průběhu je asi za týden. |
|
Po určitou dobu by se však nemocný měl vyvarovat pikantním jídlům, čerstvému kynutému pečivu, stravě příliš tučné. |
|
Ulcus ventriculi et bulbi duodeni |
|
viz žaludeční a dvanácterníkový vřed |
|
Vleklý zánět pankreatu (slinivky břišní) - Pancreatis chronica |
|
Jde buď o onemocnění autonomní nebo vzniká jako následek recidiv akutní pankreatitidy, vleklého alkoholismu, onemocnění žlučových cest, poruch endokrinních nebo metabolických, vzácně na podkladě vrozené dispozice. |
|
Příznakem onemocnění jsou: bolest, stolice obsahující nestrávené tuky, zvýšení hladiny cukru v krvi a moči, žloutenka. |
|
Základem terapie klidové fáze vleklé pankreatitidy je dieta, která má následující složení: |
|
obilninové: rýžová, vločková, krupková, kroupová, krupicová, lisovaná bramborová s krupkami, jáhlová, |
|
zeleninové: květáková, chřestová, mrkvová, špenátová, rajská, z černého kořene, |
|
zapražené: se zavářkou a vločkami, žemlová, sucharová, třená bramborová, mléčná z kyselého nebo sladkého mléka nebo ze syrovátky. |
|
osušené housky, těstoviny, vločky, rýže, krupice, krupky, sněhové svítky, nočky. |
|
Bramborové: kaše, restovaná kaše, jemné knedlíky, závitky vařené v ubrousku, noky, škubánky, taštičky nasucho opékané, zapečené s bešamelem. |
|