|
Imunita a podzim – možnosti podpůrné léčby snížené imunity
|
O, how shall summer's honey breath hold out
Against the wreckful siege of battering days,
When rocks impregnable are not so stout,
Nor gates of steel so strong, but Time decays? |
|
Jak vzdorovat má sladký letní dech obléhání a kanonádě dní, když Času neodolá v pevných zdech železná brána ani kamení? |
|
William Shakespeare: Sonety. Překlad Z. Hron. Lyra pragensis, Praha, 1986 |
|
Začíná podzim, blíží se zima, a tak přichází potřeba připravit se na dlouhé fronty zájemců v oficínách lékáren. Často budete slýchat, jak jsou zákazníci opakovaně nemocní, že všechno a snadno chytnou, že jsou unaveni a správně budete usuzovat, že mají asi sníženou imunitu. Vyhledají-li pomoc u lékaře, dostanou opakovaně antibiotika a různé imunomodulátory. Na vás, lékárnících, budou žádat další prostředky posilující imunitu. |
|
Nezapomínáme však všichni na osvědčené postupy, pomocí kterých můžeme o svou imunitu pečovat sami? Což takhle vylepšit svůj životní styl, cvičit se v úspěšnějším zvládání stresu a dopřávat si dostatek odpočinku a dovolené? Nepřecházíme, tak jak velí doba, nemoci a nezapomínáme na tolik prospěšný klid na lůžku při infekcích a horečkách? |
|
Jak si můžeme nejsnáze pomoci? Nejčastěji se nabízí zvýšený přísun vitaminů a minerálů. Navzdory tomu, že klasické avitaminózy - kurděje, beri-beri, křivice a pelagra - již nepředstavují v rozvinutých zemích významný medicínský problém, hovoří se o vitaminech prakticky každodenně. Stali jsme se svědky dříve jen stěží představitelného nárůstu obliby multivitaminových přípravků, lišících se někdy složením a obsahem, jindy jen balením a formou. Co však mají tyto přípravky společného je to, že mají dodávat tělu to, co mu moderní způsob života s nedostatkem pohybu, špatnou životosprávou, stresy a znečištěným životním prostředím bere. Mají nás chránit před infekcemi, mají posilovat naši obranyschopnost a odstraňovat únavu našeho organismu a zvyšovat jeho energetické možnosti a vitalitu. |
|
Tento nebývalý rozkvět vitaminových přípravků souvisí i s výsledky výzkumů škodlivého působení oxidace na živé organismy a antioxidačních vlastností vitaminů. |
|
Kyslík, jak nám dáte patrně za pravdu, je zcela nezbytný pro život vyšších organismů. Avšak za jistých situací se molekuly kyslíku mění na volné radikály, kterým chybí jeden nebo dva elektrony a jsou tak vysoce reaktivní. Ano, v poslední době se čím dál častěji hovoří také o volných kyslíkových radikálech. O co se vlastně jedná? Tyto zvláštní, donedávna víceméně neznámé látky si vytváříme ve vlastních buňkách sami - jsou to produkty normálního buněčného metabolismu. Další nebezpečné volné radikály získáváme zvenčí. Pocházejí ze zevního znečištěného prostředí: vznikají působením UV záření nebo smogových exhalací, ale také z cigaretového kouře. Chemicky jde o molekuly (nejčastěji kyslíku a dusíku), postrádající jeden elektron. Všechny tyto volné radikály jsou velmi nestabilní a snaží se získat chybějící elektron z jakékoliv jiné molekuly. Tím, že volné radikály odebírají elektrony molekulám bílkovin, tuků a DNA, poškozují buňky a tkáně našeho těla. |
|
Naštěstí se v těle i v naší potravě přirozeně vyskytují antioxidanty, látky, které jsou schopny dodat volným radikálům chybějící elektrony, a tak je vyvazovat a stabilizovat. Mezi antioxidanty řadíme mnohé přírodní látky, zvláště některé vitaminy, minerály a enzymy. K těm nejvýznamnějším patří vitamin E, vitamin C, β-karoten, selen, ubichinon, některé hormony jako např. testosteron, dehydroepiandrosteron, lidský růstový hormon nebo melatonin. Za určitých okolností může působení volných radikálů překonat obranu organismu a postupující poškozování buněk může vést ke stárnutí či řadě závažných chorob. Tím, že se u mnohých vitaminů a minerálů prokázal významný antioxidační efekt, mohou se uplatnit v prevenci leckterých nemocí. U onemocnění kardiovaskulárního systému se předpokládá ochranný vliv vitaminu C, vitaminu E a β-karotenu, a to zabráněním oxidace LDL cholesterolu a tím i vzniku aterosklerózy. Studie provedené v USA prokazovaly významně ochranný vliv již 100 UI vitaminu E na rozvoj aterosklerózy. V prevenci prakticky všech nádorů se zase předpokládá ochranný vliv vitaminu C, β-karotenu a selenu. Vitamin C, vitamin E a β-karoten mají patrně ochranný vliv i na vznik katarakty. Vitamin E a další látky zase mohou preventivně působit proti rozvoji Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. A jistě ne na konec se předpokládá, že pravidelné užívání vitaminů E a C pomáhá posilovat imunitní systém, což se prokázalo zvláště u starších osob. |
|
Denní doporučená dávka kyseliny askorbové je u dětí 40 mg a u dospělých 60 mg. V řadě komerčních přípravků je obvykle tato dávka významně překračována. Jejich složení s vyšším obsahem vitaminu C vychází z představy, že až vyšší dávky mají antioxidační působení, což však nebylo prokázáno. Pravdou však je, že jak vitamin C, tak vitamin E prostupují buněčnými membránami velmi neochotně. |
|
Kouření snižuje hladiny vitaminu C, proto by jej kuřáci měli přijímat více než nekuřáci. Jeho potřeba stoupá i v obdobích vyšší koncentrace škodlivin ve vzduchu, při častějších respiračních infekcích a zvýšené stresové zátěži. Přirozený vitamin C přijímáme v ovoci a zelenině, zvláště citrusech, bramborách a paprikách. Denní potřeba by mohla být pokryta jedním pomerančem, jednou červenou paprikou nebo 8 jablky. |
|
Tokoferoly patří k nejčastěji zmiňovaným antioxidantům, jsou naprosto nezbytné pro zachování normální funkce všech buněk. Vitamin E je tvořen skupinou chemicky příbuzných látek - tokoferolů a tokotrienolů. Jejich podstatnou funkcí je udržování důležitých vlastností buněčných membrán (fluidita) a ochrana před oxidací. Bylo prokázáno, že u starších osob vitamin E zvyšuje buňkami zprostředkovanou imunitu, současně zpomaluje projevy stárnutí imunitního systému. Synergisticky působí vitamin E s dalšími antioxidačně působícími látkami, např. koenzymem Q10 a selenem. Denní potřeba je kryta 30 UI, resp. 10 mg. Přirozeně jsou obsaženy ve stolním oleji, dále např. v slunečnicových semenech, ovesných a pšeničných klíčcích. Každodenní potřeba může být zajištěna např. 20 g slunečnicových nebo dýňových semen, 5 lžícemi slunečnicového oleje nebo 150 g pražených burských oříšků. |
|
Pod názvem vitamin A jsou chápány dvě látky. Vlastní vitamin A - retinol, přirozeně se vyskytující v mléčných výrobcích a v mase ryb a hospodářských zvířat, a provitamin A - β-karoten, obsažený v mrkvi, meruňkách a listové zelenině. Ačkoliv u retinolu nebyly antioxidační vlastnosti prokázány, karoteny patří k významným vazačům volných kyslíkových radikálů. Denní potřeba β-karotenu se pohybuje mezi 10 000 a 25 000 UI; toto množství je přibližně obsaženo v 1 mrkvi, 10 meruňkách nebo ve dvou baleních mletého špenátu. |
|