|
Diety - přehled
|
Dietní opatření u těchto chorob závisí nejen na příčině, která vedla ke vzniku poruchy zdraví, ale hlavně na stupni funkčního postižení ledvin. |
|
Dieta při onemocnění ledvin infekčního původu závisí na snížení funkce ledvin. Pokud onemocnění probíhá bez zjevných projevů a pokud nejsou přítomny známky snížení funkce ledvin, nejsou nutná zvláštní dietní opatření. Při vzplanutí infekce, zvýšení tělesné teploty a bolestech v oblasti ledvin je nutné vyhýbat se kořeněným a pikantním jídlům, kávě a alkoholu. Vleklý zánět ledvin s postižením ledvinných klubíček bývá často spojen s vysokým krevním tlakem a někdy s otoky. Pokud není funkce ledvin významněji snížena, je dieta zaměřena proti vysokému krevnímu tlaku. Znamená to především omezit příjem soli v jídle. U otoků je tento požadavek ještě urgentnější - denní dávka soli by neměla překročit 2 gramy. Vyhýbáme se dále hotovým jídlům, konzervám, uzeninám, salátům. Nemocní s otoky, které jsou způsobeny ztrátou bílkoviny močí, mají zařazovat větší množství bílkovin do své stravy, jde o 1,5 g na 1 kg hmotnosti a den. (100 g masa obsahuje cca 20 g bílkovin, 100 g mléka 3,3 g, 1 vejce 6 g bílkovin, 30-40 g sýra obsahuje 8 g bílkovin). Je potřebné, aby scházející bílkoviny byly hrazeny masem, mlékem a jeho výrobky i vaječným bílkem. |
|
Množství přijímaných tekutin závisí na velikosti denního množství moči. Cílem je, aby nedocházelo ke škodlivému zadržování tekutin v těle na jedné straně a na druhé straně k stejně nepříznivému nadměrnému vysoušení (dehydrataci) organismu. |
|
Chronické selhání ledvin při pokračujícím omezení funkce tohoto orgánu ohrožuje nemocné na životě otravou z nahromaděných látek, vody a solí, které ledviny nejsou schopny dobře vyloučit. V těchto případech je dieta vždy řízena lékařem. Snižuje se množství bílkovin v potravě na 0,5 g/1 kg hmotnosti/den. Omezuje se v potravě draslík (např. meruňky, broskve, banány, hrozny, rajčata, citrusové plody, mrkev, špenát, brambory), dále sodík při hypertenzi a otocích spolu se sníženým příjmem tekutin. Příjem energie dodává i větší množství cukrů a tuků, aby organismus uhradil energetické nároky. To však neplatí při současné cukrovce, kdy složení diety musí být vždy individuální podle stavu pacienta. Dietní omezení zvláště v pokročilých stadiích snížení činnosti ledvin kladou velké nároky na ukázněnost nemocného. |
|
Ledvinové kameny - Nefrolitiáza |
|
Tvorba ledvinových konkrementů, laicky kamenů, je časté onemocnění. Častý výskyt souvisí zejména s chronickým nedostatečným příjmem tekutin, nevhodnou skladbou potravy, přejídáním, nedostatkem tělesného pobytu a časté jsou i genetické vlivy. Močový kámen je nebezpečný tím, že může náhle či postupně uzavřít močové cesty a tak bránit odtoku moči z ledviny a tím vážně ohrozit její činnost. Většina nemocných s ledvinovými kameny je náchylná k tvorbě dalších kamenů. Důležitou součástí léčení je proto pitný a dietní režim, který při důsledném dodržování snižuje u většiny pacientů riziko vzniku nových močových kamenů. |
|
Dietní režim spočívá ve střídmé a pestré stravě, která odpovídá racionální výživě. |
|
Kameny ze šťavelanu vápenatého (Kalciumoxalátové) |
|
Nemocným s těmito kameny doporučujeme snížit příjem živočišných bílkovin na 100 až 120 gramů denně. Omezení se týká masa, masných výrobků, uzenin, drůbeže, ryb a vnitřností. Bylo dokázáno, že většina nemocných s ledvinovými kameny jí maso či výrobky z masa 2x až 3x denně. Přitom tyto živiny zvyšují množství kamenotvorných látek v moči a zvyšují vstřebávání vápníku. Dále doporučujeme střídmý příjem nebo částečné omezení potravin s vysokým obsahem šťavelanů, tj. špenátu, reveně, červené řepy, částečně i mrkve, hroznů, borůvek, pomerančů a grepů. Také obyčejný čaj, zejména silný, kakao a čokoláda jsou vydatnými zdroji šťavelanů. Je prokázáno, že čaj může být hlavním zdrojem šťavelanu v potravě. Černá káva by měla být na jídelníčku jen 1x denně. Také z vitamínu C se v těle vytvářejí šťavelany, jeho denní dávka by proto neměla přesáhnou 0,5 g (v případě akutní potřeby do 1,0 g). |
|
Příjem vápníku by se měl udržovat na střídmé hranici, tj. 0,6-0,8 g denně, což odpovídá cca 0,5-0,75 litru mléka (100 g jogurtu odpovídá 0,2 l mléka, 100 g taveného sýra asi 0,3 l mléka a 100 g tvrdého sýra asi 0,5 l mléka ). Pokud pacient nesnáší mléčné výrobky, pak může dodat organismu vápník v minerálních vodách (Rudolfův pramen, který obsahuje navíc hořčík, dále Korunní a Mlýnský pramen). Mléčné výrobky či minerálky doporučujeme podávat spolu s hlavními jídly v průběhu celého dne, to znamená doporučenou dávku rozdělit do několika menších dávek. Omezení vápníku ve stravě je totiž u většiny pacientů nevhodné. |
|
Doporučujeme dále střídmě solit a nevhodné je také pití většího množství alkalických minerálních vod (Bílinská, Mattoniho kyselka). |
|
Kameny z kyseliny močové (uráty) |
|
Dietní omezení nemocných s těmito kameny může výrazně snížit užívání léků, které snižují tvorbu kyseliny močové. Dále by tito nemocní měli omezit potraviny, které obsahují zvýšené množství tzv. purinových látek, tj. maso a uzeniny (cca 50-100 g obden), vnitřnosti, ryby, luštěniny, dále houby, nadměrně tučné potraviny, čokoládu a alkoholické nápoje. Moč těchto nemocných bývá velmi kyselá. Proto v jejich dietě mají převažovat potraviny, které podporují vznik alkalické reakce moči. Týká se to brambor, všech druhů zeleniny a ovoce, dále mléka, moučných výrobků a výrobků z černé mouky. |
|
Vyskytují se nejčastěji, složení není vždy známo. Doporučuje se použít všeobecný léčebný režim a to v omezení živočišných bílkovin na 120 g denně a omezit látky bohaté na puriny a šťavelany. |
1.
|
Dodržovat doporučený pitní režim, aby množství moči nekleslo pod dva litry za 24 hodin. Pít každé 2-3 hodiny menší dávky, omezit alkohol a bílé víno a také z poloviny vody sycené oxidem uhličitým. Vhodné jsou minerálky s obsahem hořčíku a šťávy z citrónů, má se zato, že tyto látky brání tvorbě kamenů. |
2.
|
Zvýšit příjem tekutin při nadměrném pocení, průjmech či zvýšené tělesné námaze, chránit se přehřátí. |
3.
|
Jíst střídmě pestrou stravu, snížit tělesnou hmotnost na hodnotu odpovídající výšce a pohlaví. |
4.
|
Dbát na pravidelný pohyb, který zaručuje dobré odvádění moči z organismu. |
|