|
Diety - přehled
|
Cukrovka zůstává nevyléčitelnou poruchou zdraví a trvalou léčbou potlačujeme metabolické poruchy. Dietní režim spočívá v úplném zákazu glukózy a omezení glycidů (uhlovodanů). U osob s nadváhou, kterých je více než polovina u diabetiků II. typu, je potřebné spojit dietu diabetickou s redukční, protože s normalizací hmotnosti se často hodnoty glykémie snižují. |
|
V této dietě se zvyšuje podíl bílkovin, ale podstatně se snižuje obsah tuků a samozřejmě glycidů. |
|
Diabetologické poradny mají vypracované diety s různým obsahem glycidů (od 100 g při redukci až po 300 g při dobře kompenzovaném diabetu). |
|
Dále je nutno u diabetické diety dbát těchto zásad: |
1.
|
Pravidelnost v jídle, včetně jeho rozdělení během dne. |
2.
|
Dát přednost rostlinným tukům (např. Alfa, Juno, Rama) či olejům před tuky živočišnými (sádlem, máslem apod.). |
3.
|
Dávkou masa se rozumí maso v syrovém stavu, u ostatních potravin až po kuchyňské úpravě. Dávat přednost bílému masu (drůbež, králík apod.). |
4.
|
Nezbytnou součástí diety je vláknina, obsažena především v luštěninách, ovoci, zelenině a výrobcích z celozrnných obilnin. |
5.
|
U ovoce omezit sladké druhy. |
6.
|
Používat sladidla neenergetická (např. Aspartan), při použití energetických sladidel (např. sorbitol) nutno započítat příslušný obsah energie. |
7.
|
Nezapomínat na dostatek tekutin (alespoň 1,5 l neslazených - voda, čaje, minerálky). |
8.
|
Opatrnost při alkoholu, zvláště ten, který obsahuje jak energii tak vysoký obsah sacharidů. Příležitostně jen slabší pivo (maximálně 0,25 l) nebo 0,2 l přírodního neslazeného vína. Alkohol nelze používat k zahnání pocitu žízně. |
9.
|
Součástí životosprávy musí být fyzická aktivita, přiměřená věku a zdravotnímu stavu. |
|
viz Cukrovka (úplavice cukrová) |
|
Diarrhoea acuta et chronica |
|
viz Průjem akutní a chronický |
|
Dieta ke snížení hladin tuků v krvi |
|