Vydavatel: MEDON s.r.o.
Havelská ul. 14, Praha 1
e-mail: office@medon.cz
web: http://www.medon.cz
ON-LINE OBSAH:
OBSAH 2002/2003:
Autorský kolektiv
Předmluva
Úvod
1. Poradenství:
Komunikace v lékárně
Alzheimerova nemoc
Aplikační formy inhalačních antiastmatik
Aplikační formy inzulínů a diagnostika glykémie pacientem
Cestovní průjmy
Diety - přehled
Imunita a podzim – možnosti podpůrné léčby snížené imunity
Influenza a prevence očkováním
Klimakterium
Poruchy příjmu potravy
Vitaminy
Vitaminy jako preventivní faktory
Denní doporučené dávky pro vitaminy
2. Antibiotika
3. Interakce antidiabetik
4. Bioterorismus
5. Adaptogeny rostlinného původu v prevenci civilizačních chorob a v geriatrii
6. Cannabis sativa L. var. indica - zdroj terapeuticky využitelných látek
7. Slovník alternativní farmacie a medicíny
8. Co je to antihomotoxická medicína neboli homotoxikologie?
9. 55 let československého lékopisu
10. Český lékopis 2002
11. Z receptářů starých lékárníků
12. Historie a současnost nemocničních lékáren v České republice
13. 50 let samostatných farmaceutických fakult v ČR
14. 130 let České farmaceutické společnosti
15. Vznik a vývoj vojenské farmacie u nás do roku 1918
16. Lékárny a lékárníci na poštovních známkách
17. Zajímavosti ze sbírky námětové filatelie a korespondence lékárníka RNDr. Jiřího Šáleného z Rokycan
18. Seznam obecně závazných právních předpisů platných v oblasti zdravotní a sociální politiky České republiky k 1. lednu 2002
19. Další vzdělávání farmaceutů v ČR - současný stav a perspektivy
20. Vzdělávací programy IDVPZ Brno leden - prosinec 2003
21. Akronymy a zkratky klinick�ch studi�

 
Diety - přehled

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Cukrovka zůstává nevyléčitelnou poruchou zdraví a trvalou léčbou potlačujeme metabolické poruchy. Dietní režim spočívá v úplném zákazu glukózy a omezení glycidů (uhlovodanů). U osob s nadváhou, kterých je více než polovina u diabetiků II. typu, je potřebné spojit dietu diabetickou s redukční, protože s normalizací hmotnosti se často hodnoty glykémie snižují.
V této dietě se zvyšuje podíl bílkovin, ale podstatně se snižuje obsah tuků a samozřejmě glycidů.
Diabetologické poradny mají vypracované diety s různým obsahem glycidů (od 100 g při redukci až po 300 g při dobře kompenzovaném diabetu).
Dále je nutno u diabetické diety dbát těchto zásad:
1. Pravidelnost v jídle, včetně jeho rozdělení během dne.
2. Dát přednost rostlinným tukům (např. Alfa, Juno, Rama) či olejům před tuky živočišnými (sádlem, máslem apod.).
3. Dávkou masa se rozumí maso v syrovém stavu, u ostatních potravin až po kuchyňské úpravě. Dávat přednost bílému masu (drůbež, králík apod.).
4. Nezbytnou součástí diety je vláknina, obsažena především v luštěninách, ovoci, zelenině a výrobcích z celozrnných obilnin.
5. U ovoce omezit sladké druhy.
6. Používat sladidla neenergetická (např. Aspartan), při použití energetických sladidel (např. sorbitol) nutno započítat příslušný obsah energie.
7. Nezapomínat na dostatek tekutin (alespoň 1,5 l neslazených - voda, čaje, minerálky).
8. Opatrnost při alkoholu, zvláště ten, který obsahuje jak energii tak vysoký obsah sacharidů. Příležitostně jen slabší pivo (maximálně 0,25 l) nebo 0,2 l přírodního neslazeného vína. Alkohol nelze používat k zahnání pocitu žízně.
9. Součástí životosprávy musí být fyzická aktivita, přiměřená věku a zdravotnímu stavu.
Denutritio
viz Hubenost
Diabetes mellitus
viz Cukrovka (úplavice cukrová)
Diarrhoea acuta et chronica
viz Průjem akutní a chronický
Dieta ke snížení hladin tuků v krvi

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15