Vydavatel: MEDON s.r.o.
Havelská ul. 14, Praha 1
e-mail: office@medon.cz
web: http://www.medon.cz
ON-LINE OBSAH:
OBSAH 2002/2003:
Autorský kolektiv
Předmluva
Úvod
1. Poradenství:
Komunikace v lékárně
Alzheimerova nemoc
Aplikační formy inhalačních antiastmatik
Aplikační formy inzulínů a diagnostika glykémie pacientem
Cestovní průjmy
Diety - přehled
Imunita a podzim – možnosti podpůrné léčby snížené imunity
Influenza a prevence očkováním
Klimakterium
Poruchy příjmu potravy
Vitaminy
Vitaminy jako preventivní faktory
Denní doporučené dávky pro vitaminy
2. Antibiotika
3. Interakce antidiabetik
4. Bioterorismus
5. Adaptogeny rostlinného původu v prevenci civilizačních chorob a v geriatrii
6. Cannabis sativa L. var. indica - zdroj terapeuticky využitelných látek
7. Slovník alternativní farmacie a medicíny
8. Co je to antihomotoxická medicína neboli homotoxikologie?
9. 55 let československého lékopisu
10. Český lékopis 2002
11. Z receptářů starých lékárníků
12. Historie a současnost nemocničních lékáren v České republice
13. 50 let samostatných farmaceutických fakult v ČR
14. 130 let České farmaceutické společnosti
15. Vznik a vývoj vojenské farmacie u nás do roku 1918
16. Lékárny a lékárníci na poštovních známkách
17. Zajímavosti ze sbírky námětové filatelie a korespondence lékárníka RNDr. Jiřího Šáleného z Rokycan
18. Seznam obecně závazných právních předpisů platných v oblasti zdravotní a sociální politiky České republiky k 1. lednu 2002
19. Další vzdělávání farmaceutů v ČR - současný stav a perspektivy
20. Vzdělávací programy IDVPZ Brno leden - prosinec 2003
21. Akronymy a zkratky klinick�ch studi�

 
Diety - přehled

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Tato dieta je energeticky a biologicky hodnotná, umožňuje nemocným předcházet nepříjemným stavům nebo bolestem spojených s nemocemi žlučníku. Dbáme na:
  • Vyloučení přepálených tuků. Těžko se snáší např. sádlo, slanina, tučné vepřové a uzené maso, husa, kachna, sardinky apod. Tyto potraviny jsou při všech chorobách žlučníku přísně zakázány. Z tuků se nejlépe snáší olivový olej, čerstvé nepřepálené máslo (jen rozehřáté na vodní lázni). Velmi špatně se snášejí těžce stravitelná a tučná komplikovaná jídla, tučné omáčky a šťávy, dorty, čokoláda, tučná těsta.
  • Vyloučení nadýmavých jídel, jako je např. čerstvý chléb, kynuté čerstvé pečivo, nadýmavá zelenina - kapusta, luštěniny, některé ovoce - hrušky.
  • Vyloučit zmrzlinu, ledové nápoje - mohou vyvolat prudký stah žlučníku a eventuelně i záchvat žlučníkové koliky. Jídlo má mít vždy přiměřenou teplotu.
  • Pozor na nesnášenlivosti některých potravin řadou pacientů např. mléko.
    Nevhodná jídla pro dietu při chronických nemocech žlučníku:
  • sádlo, slanina, lůj, ztužené rostlinné tuky, přepuštěné máslo, všechna jídla smažená na tuku,
  • tučná masa: vepřové, husa, kachna, skopové, uzené, zvěřina, losos, úhoř. Dále konzervy kromě dietních, vnitřnosti kromě telecích jater,
  • větší množství zelí, kapusty, okurek, cibule, česneku,
  • luštěniny, kynutá těsta, čerstvé pečivo, čerstvý, měkký chléb,
  • pepř, paprika, hřebíček, nové koření, hořčice, kapary, ocet,
  • čokoláda, kakao,
  • alkohol všeho druhu (nedoporučuje se ani slabé pivo).
    Podle odborné literatury zpracovaly:
    Doc. RNDr. Stanislava Hartlová, CSc. , MUDr. Drahomíra Solichová
    Hradec Králové

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15