|
Diety - přehled
|
Tato dieta je energeticky a biologicky hodnotná, umožňuje nemocným předcházet nepříjemným stavům nebo bolestem spojených s nemocemi žlučníku. Dbáme na: |
|
Vyloučení přepálených tuků. Těžko se snáší např. sádlo, slanina, tučné vepřové a uzené maso, husa, kachna, sardinky apod. Tyto potraviny jsou při všech chorobách žlučníku přísně zakázány. Z tuků se nejlépe snáší olivový olej, čerstvé nepřepálené máslo (jen rozehřáté na vodní lázni). Velmi špatně se snášejí těžce stravitelná a tučná komplikovaná jídla, tučné omáčky a šťávy, dorty, čokoláda, tučná těsta. |
|
Vyloučení nadýmavých jídel, jako je např. čerstvý chléb, kynuté čerstvé pečivo, nadýmavá zelenina - kapusta, luštěniny, některé ovoce - hrušky. |
|
Vyloučit zmrzlinu, ledové nápoje - mohou vyvolat prudký stah žlučníku a eventuelně i záchvat žlučníkové koliky. Jídlo má mít vždy přiměřenou teplotu. |
|
Pozor na nesnášenlivosti některých potravin řadou pacientů např. mléko. |
|
Nevhodná jídla pro dietu při chronických nemocech žlučníku: |
|
sádlo, slanina, lůj, ztužené rostlinné tuky, přepuštěné máslo, všechna jídla smažená na tuku, |
|
tučná masa: vepřové, husa, kachna, skopové, uzené, zvěřina, losos, úhoř. Dále konzervy kromě dietních, vnitřnosti kromě telecích jater, |
|
větší množství zelí, kapusty, okurek, cibule, česneku, |
|
luštěniny, kynutá těsta, čerstvé pečivo, čerstvý, měkký chléb, |
|
pepř, paprika, hřebíček, nové koření, hořčice, kapary, ocet, |
|
alkohol všeho druhu (nedoporučuje se ani slabé pivo). |
|
Podle odborné literatury zpracovaly: |
|
Doc. RNDr. Stanislava Hartlová, CSc. , MUDr. Drahomíra Solichová |
|