|
Diety - přehled
|
Moučné a obilninové: houskový, vídeňský, krupicový knedlík, puding, knedlíčky ze strouhané housky, kaše krupicová, rýžová, vločková, sucharová, z pražené krupice, jáhlová. |
|
Těstoviny: sypané tvarohem, houskou, perníkem, netučným sýrem, vařené v mléce, zapečené. |
|
Tvarohové: knedlík, puding. |
|
Zeleninové: ze špenátu (puding, omeleta, lisovaný), mrkev (dušená, salát), květák (vařený, zadělávaný, pečený s bešamelem), hrášek, zelená fazolka (z počátku lisovaná), dýně, tykev, mladá brukev, chřest, listnaté saláty. |
|
Omáčky: bešamelová, kaparová, petrželková, citrónová, rajská, květáková, s chřestem, z jogurtu. |
|
Maso: kůzle, hovězí, králík, kuře, krůta, holoubě, netučné ryby. Použití v polévkách, masové zavářce, svítků, náplně do knedlíků, závinů, taštiček apod. Masa nejlépe zapečená s bramborem, těstovinou, rýží, zeleninou, vařená, dušená na sucho, pečená (bez přísady tuku), přírodní, nadívané s omáčkou, vařené ryby, libová šunka, pečené ryby v alobalu. |
|
Moučníky a zákusky: z těsta piškotového, odpalovaného, úsporně třené s malým obsahem tuku, obarvené malým množstvím kakaa. Náplň: zavařenina, ovoce, pudingový krém, tvarohové, bílkové pěny. |
|
Ovoce: banány, jablka (také pyré, pěna), meruňky, broskve, grepy, pomeranče, hroznové víno. Kompoty: jablkový, meruňkový, broskvový, z loupaných rynglí, hruškový, pomerančový. |
|
Vejce: zpočátku jako součást pokrmů, není-li současné onemocnění žlučových cest kontraindikací. Později vejce vařené na měkko, ztracené vejce. |
|
Tuk: jen v povoleném množství a to rostlinné oleje. Přidává se nepřipálený do hotových jídel. |
|
Pokud nejsou omezeny sladké pokrmy, pak žemlovka, nákyp, krupicový svítek v mléce, ovocné knedlíky, tašky, palačinky (nasucho opékané). |
|
Základní pravidla, která souvisejí s dodržováním diety při zánětech slinivky břišní: |
1.
|
Častější jídlo v menších dávkách. Nemocný se nemá přejídat, jíst hltavě a jídlo má dobře kousat. Je vhodné, aby upravil tělesnou hmotnost na úměrnou k výšce. |
2.
|
Jídelníček by měl obsahovat jen jídla lehce stravitelná. |
3.
|
Přísně dodržovat dietní pravidla. |
|
Obtížné vyprazdňování střev při tuhé stolici se označuje jako zácpa. Jak často má mít člověk stolici, lze jen těžko říci. Většina lidí má stolici jednou denně, jsou však jedinci, kteří chodí na stolici i vícekrát denně anebo naopak jednou za dva až tři dny. Pokud je defekace spontánní, pravidelná a bez obtíží, není chorobná. |
|
Nejčastější příčinou prosté zácpy je vědomé zadržování stolice, nesprávné složení potravy, nepravidelnost v jídle, nedostatek pohybu, ale i tekutin. |
|
Lépe než projímadla působí u prosté zácpy úprava životosprávy: |
1.
|
Je třeba se pokusit o dodržování pravidelného rytmu vyprazdňování střeva. Nejvýhodnější je, dostaví-li se tento reflex ráno. Někdy k tomu pomůže sklenice studené vody 1/2 hodiny před snídaní, jindy ovocná šťáva nebo kompot. Osvědčené je také požití sušených švestek, meruněk, hrušek, datlí ráno na lačno se sklenicí vody. |
|